Dan borbe protiv obiteljskog nasilja: akcija u Zagrebu

22.11.2016. utorak

Ovog petka, 25.11., u cijelom svijetu, pa tako i u Zagrebu, obilježava se Dan borbe protiv obiteljskog nasilja. Udruga Ženska pomoć sada dijelit će letke na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom od 11 do 13 sati, a oko 21 sat kod skulpture Prizemljenog Sunca u Bogovićevoj ulici. Pjesmom i letcima akciju će podržati Drugotne i Le Zbor, nakon čega su svi pozvani na Drugotna! party u kafiću Vinyl. Udruga Ženska pomoć sada očekuje vas u velikom broju, jer obiteljsko nasilje se ne događa nekome drugome!

U svijetu se ova akcija naziva još i "White ribbon day" ili „Dan bijele vrpce“. Riječ je o aktivizmu protiv rodno uvjetovanog nasilja, a u širem smislu, kampanja se odvija u razdoblju od 25.studenog do 10.prosinca, što su zapravo datumi Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ženska pomoć sada nudi sigurnu kuću i savjetovanje

Ova zagrebačka udruga djeluje i postoji već 28 godina sa ciljem promicanja ženskih ljudskih prava i unapređenja odnosa među spolovima te pružanje zaštite pomoći i podrške ženama i djeci žrtvama nasilja. Sve to provodi kroz tri osnovna programa:

- SOS telefon - linija za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji koja je dostupna 0-24 sata 46 55 222 i BESPLATAN BROJ 0800 655 222
- Savjetovalište za žrtve nasilja, psihološko, pravno i socijalno
- Smještaj za žene i djecu žrtve nasilja u PRIHVATNI CENTAR na tajnoj adresi

Uz navedeno, udruga provodi i razne druge projekte, radionice, obrazovne programe za ženske skupine, javne kampanje i izdavanje publikacija na temu nasilja nad ženama.

Ove godine dijelit će se promotivni materijale u obliku kućica, kao podsjetnik da ženama nad kojima se vrši obiteljsko nasilje na raspolaganju stoji "sigurna kuća" i drugi oblici pomoći koje nudi ova udruga. Također, dijelit će se informativni letci s informacijama i kontaktima za pomoć u kriznim situacijama. Na poleđini letka je pjesma „Ne možeš me pobijediti“ nastala na radionici „Premostiti tišinu“ na kojoj su žene žrtve obiteljskog nasilja zajedno napisale pjesmu.
Više o svemu saznajte na web stranici udruge Ženska pomoć sada i na njihovoj Facebook stranici.Vaši komentari:
Psssst! Jeste li već
vidjeli Pipilota projekte?
PIPILOTA, © 2018.