Vodič kroz zagrebačke hobby art dućane

Piše: Martina Nemet, dipl. učiteljica
10.01.2017. utorakTekst

Kad treba nabaviti određeni materijal za kreativno izražavanje, smatram se kompetentnom osobom za savjetovanje! Što radi posla, a što radi osobnog užitka, vječito obilazim ove dućane pa sam ih odlučila sistematično pobrojati i opisati njihove karakteristike.
Po prvi put na jednom mjestu - evo liste!

Zanimljivo je da neke od trgovina nude i dodatne sadržaje, kao što su prezentacije, radionice, tečajevi, izložbe, usluge popravaka i restauracije, narudžbe određenih artikala do kojih ne možete sami doći itd. Trgovci se najčešće i sami bave nekom vrstom umjetnosti ili kreativnog hobija i rado će Vam objasniti sve što Vas zanima (i kupci nerijetko međusobno razmjenjuju iskustva) tako da su ti dućani uvijek puni neke topline i dobre vibracije!

1. ALPHA- Balokovićeva 61
2. ART MATERIJAL - Trakošćanska 17
3. ART POINT CENTAR - Gundulićeva 21
4. ART TVORNIČKA TRGOVINA - Horvaćanska ulica 17
5. ART ZUMBUR - A.Hebranga 13
6. DOBAR PARTNER - Kneza Borne 1
6. HOBBY ART CENTAR CHEMACO – Vukovarska 226 i Petrinjska 31/1
7. HOBBY ART MC - Savska 196 (Savski most)
8. HOBBY SHOP REPROMATERIJALI - Frankopanska 3
9. HOBBY&HOBBY - Maksimirska 31
10. JURIČEK - Trg maršala Tita 9
11. KODIĆ REPROMATERIJALI I MODNI NAKIT - Konjščinska 8
12. MULLER – Trg bana Josipa Jelačića 8 (i druge)
13. NARODNE NOVINE - Trg žrtava fašizma 15 (i druge)
14. NAUTILUS - Vlaška 90
15. NB HOBBY ART - Kustošijanska 1
16. PERLA - Nehajska 59
17. PROSVJETA - Ilica 45 (i druge)
18. PULS HOBBY STORE, Škorpikova 34
19. REPROMATERIJALI Rajčić & Ribičić - Vukovarska 226E
20. TAPIKER - Heinzelova 60

Trgovine s manjim odjelima za hobi i umjetnost:
• Offertissima
• KIK
• People market (Dubrava 43)

Ostala mjesta za potragu:
• Željezare, ljekarne i drugi dućani
• Sajmovi, buvljaci, otpad
• WEB trgovine i internet oglasnici

1. ALPHA.
www.alpha.hanich.hr
Kontakt: Balokovićeva 61, 091-5666-026

Ponuda artikala: Alpha je isključivo on-line hobby shop no stavljam ga na ovaj popis radi njegove jedinstvenosti na tržištu, odnosno širokog asortimana maketa visoke kvalitete i raznovrsnog maketarskog pribora, od bogatog izbora maketa, raznih vrsta boja i ljepila, alata, literature, pa sve do airbrusha (zračnog kista) vrhunske kvalitete. Postoje od 1994. I od tada na tržište uvoze i distribuiraju širom Hrvatske (snabdjevajući preko stotinu trgovina) makete najpoznatijih svjetskih proizvođača - Tamiya, Hasegawa i Academy, Revell, Heller, Italeri, Trumpether, a ekskluzivni su distributeri za Badger - svjetski poznatog proizvođača airbrusheva vrhunske kvalitete.

2. ART MATERIJAL
www.art-materijal.hr
Kontakt: Trakošćanska 17 ( i partneri po cijeloj Hrvatskoj), 01 3822 151

Ponuda artikala: „Bavimo se veleprodajom i maloprodajom slikarskog materijala i finih papira. Postojimo od 1997.godine i danas smo vodeća trgovina umjetničkim priborom u Hrvatskoj. U ponudi imamo preko 10.000 artikala najboljih svjetskih marki. Razvijena distribucijska mreža i tisuće stalnih kupaca širom Hrvatske i susjednih zemalja dovoljno govore o nama.“
Neke od marki: Louvre, Liquitex, Lefranc, Etude... Tu su još mnoge druge probrane marke pribora za slikanje, grafiku, crtanje (profesionalni flomasteri...), inovativni kistovi, boje za lice.
Dodatni sadržaj: web trgovina

Moj dojam: Reference ove trgovine su umjetničke akademije, ateljei i institucije, a partneri po cijeloj Hrvatskoj, što govori kako o kvaliteti tako vjerojatno i o dobrom omjeru sa cijene i vrijednosti. Nju posjećuju profesionalni umjetnici, studenti, ali i hobisti koji cijene kvalitetu. Razmislite što Vi zapravo želite i trebate. Mogu reći da je ovo prva art trgovina koju sam u životu posjetila, kad mi je otac tamo devedesetih kupio prvi pravi slikarski pribor :) pa o njoj samo najbolje, a iskreno, niti nemam zamjerku. Nalazi se na Trešnjevci pa nije svima na dohvat ruke.

3. ART POINT CENTAR
www.agm.hr/ArtPoint
Kontakt: Gundulićeva 21, 01 4854 909

Ponuda artikala: „Art point centar namijenjen je svima vama koji se bavite likovnošću: slikarima, grafičarima, dizajnerima, arhitektima ali i vama koji se tek namjeravate početi likovno izražavati. Možete birati pastele, akvarele, tempere, akrilne i uljane boje - od studijske do profesionalne kvalitete vrhunskih proizvođača koje koriste svjetska imena: Royal Talens, Conte a Paris ili Lefranc & Bourgeois ili Charbonnel grafičke boje i alate. Za sve tehnike pronaći ćete odgovarajuće kistove, platna ili druge podloge, slikarske stalke različitih veličina i sav ostali potreban pribor, pa čak i za slikanje na staklu i svili. Ako trebate papir za crtanje, slikanje, grafiku ili bilo koju vrstu tiska, ovdje ćete ga sigurno pronaći jer raspolažemo izborom papira najvećih proizvođača: Canson, Arches, Arjo Wiggins, Gmund, Fabriano...“

Dodatni sadržaji: Izložbe - a izlagali su: Šebalj, Murtić, Milenković, Jelavić, Pater, Lapuh, Richter... Može se prelistati i literatura o umjetnicima i tehnikama koje rabe.Moj dojam: Fancy dućan sa fancy cijenama. Proizvodi jesu probrani a prodavač je stručan i očito s praktičnim iskustvom, no cijene su visoke pa preporučam da se ne zaletite, posebice ako ste amater, i razmislite koja kvaliteta proizvoda Vam je doista potrebna i može li se isti ili sličan proizvod naći povoljnije na nekoj manje finoj lokaciji.

4. ART Tvornička trgovina
www.art-dr.hr/horvacanska
Kontakt: Horvaćanska ulica 17, 0 1 3690 678, 098 9836 307

Ponuda artikala: „U ponudi imamo širok spektar slikarske opreme. Boje za slikanje, slikarska platna, slikarske i kiparske stalke, gotove okvire, okvire po narudžbi, kartonske pasparte i letvice za okvire u metraži. Također nudimo orginalna dijela akademskih umjetnika kao i grafike.“

Dodatni sadržaj: „Kod nas možete i uokviriti Vaša umjetnička djela po najpovoljnijim tvorničkim cijenama. Izaberite između više od 1500 različitih vrsta okvira.“ Proizvodnja i prodaja im je još u Dugoj Resi, a prodajna umjetnička Galerija T im je na Tomislavovom trgu.
Moj dojam: Jako zastario web ali dobro je znati gdje su tvornički dućani.

5. ART ZUMBUR
www.artzumbur.hr
Kontakt: A.Hebranga 13, Zagreb, 01 4856 474, 098 319 965
Mlinska 7, Samobor, 01/3326-752

Ponuda artikala: „U našoj trgovini u Zagrebu možete pronaćii slikarski pribor, fine papire, te u našoj drugoj trgovini u Samoboru možete pronaći uz slikarski i hobby asortiman, te sudjelovati na kreativnim radionicama.“ Drže profesionalni slikarski pribor (Winsor&Newton, Isabey, Raphael i Rubens, Reeves, Golden), mase za modeliranje, štafelaje, hobby program, perlice, salvete, boje za lice i tijelo...
Dodatni sadržaji: Web shop (na žalost, loše isprogramiran). Održavaju kreativne radionice, ali samo u Samoboru. Napomena – u Zagrebu rade samo radnim danom, od 9 do 17.

6. DOBAR PARTNER
www.dobarpartner.hr
Kontakt: Kneza Borne 1, 01/2371-384

Ponuda artikala:
"Tvrtka je osnovana 1992., a svoje poslovanje 2010. godine proširila na prostore istočne Hrvatske. Uspješnost našeg poslovanja vrednovale su i poslovne novine Business.hr koje su nam nekoliko puta dodijelile nagradu "Gazele"."

U našem prodajnom programu nudimo veliki izbor proizvoda za svakodnevno dekoriranje, pakiranje, aranžerski repromaterijal, božićne i uskršnje dekoracije, prigodni asortiman za vjenčanja, krštenja, krizme, pričesti, valentinovska dekoracija, trake, vrpce i konopi, umjetno cvijeće, zelenilo, grane i drveće, suho bilje, mahovina, vijenci i košare, figurice/ukrasi, posude, pladnjevi i vaze, pribor za umatanje i pakiranje, pribor za aranžiriranje interijera i eksterijera, svijeće, fenjeri i krletke, baloni, dječji party program, drveni namještaj.

Dodatni sadržaji: "Uhodani i educirani tim zaposlenika koji pruža stručnu pomoć kupcima. Također se trudimo aktivno komunicirati s kupcima kroz prezentacije i radionice. Putujuća trgovina kroz Baranju i Slavoniju, web shop.

Moj dojam: Izuzetno široka ponuda kako za profesionalce tako i za amatere, a kao nedostatak jedino mogu spomenuti lokaciju i radno vrijeme do 16 sati, ali to nadoknađuje web shop.

7. HOBBY ART CHEMACO
www.chemaco.hr
Kontakt: Ulica grada Vukovara 226, 01 6111 274, 01 611 4711
Petrinjska 31/1, tel: +385 1 5811 475 (bivši Lumos)
- imaju podružnice i u mnogim drugim gradovima

Ponuda artikala: „Našu ponudu stalno proširujemo i nastojimo prilagoditi zahtjevima klijenata čije sugestije uvijek rado primamo. Danas smo zastupnici i distributeri vodećih svjetskih proizvođača poput njemačkih tvrtki Marabu i C. Kreul (boje za hobiste), Schmidt & Bleicher (svila i svileni proizvodi), austrijske tvrtke Marianne Hobby (kompletan asortiman dekomaterijala), talijanske tvrtke TO-DO specijalizirane za kompletan program decoupage tehnike, da nabrojimo samo neke od njih. Uz dugogodišnje iskustvo, stalno školovanje naših suradnika i neprekidnu potrebu za kreativnim izražavanjem, postali smo najveći distributer proizvoda i materijala za hobiste u Hrvatskoj. Putem naših partner trgovina, prisutni smo i u mnogim gradovima diljem naše zemlje.“

Dodatni sadržaji:
Kreativne radionice po cijenama 70 – 100 kn, prezentacije, tečajevi.
„Na radionicama vas upoznajemo s kreativnim tehnikama i materijalima, raznim mogućnostima i načinima primjene. Materijal potreban za rad osiguran je za svakog polaznika, a sve što izradite ostaje vama. Nakon radionice svaki polaznik jednokratno ostvaruje 10% popusta prilikom kupovine.“

Moj dojam: U Chemacu ćete naći najnovije proizvode kakve ćete rijetko gdje drugdje naći, a zaposlenici će Vam rado objasniti kako se što koristi, i vidi se da govore iz iskustva, što je dosta važno. Cijene su malo više, a za pojedine artikle se i šokiram, no iz dućana teško izlazim jer je pun inspirativnih novotarija i fora stvarčica koje ne mogu naći u drugim dućanima. Ako volite pratiti trendove, pratite njihovu ponudu. Neke opće artikle radije kupite drugdje jer ćete ih naći puno povoljnije.

8. HOBBY ART MEGACOLOR
www.megacolorzagreb.hr
Kontakt: Savska cesta 196, 01/6055 291, 095- 6550 297

Ponuda artikala: Slikarski i hobby pribor renomiranih proizvođača po svjetskim trendovima, posebice za decoupage i modeliranje, repromaterijali, podloge za rad, dekorativni elementi, unikatni predmeti.

Dodatni sadržaji:
- Decoupage art tečaj koji obuhvaća integraciju kreativnih tehnika sa osnovnom salvetnom tehnikom kao što su shabby, antikni štih, šabloniranje, pečatiranje, patiniranje te obuhvaća edukaciju rada na različitim podlogama, drvo, staklo…
- Individualne radionica po istoj cijeni kao na redovnom rasporedu ali u terminu koji sami odredite. Osim u njihovom prostoru, dolaze na poziv i kod vas!
- Razne grupne radionice.
- Besplatne grupne i individualne prezentacije sa ciljem informiranja o primjeni novih kreativnih materijala za rad. Uz većinu proizvoda u trgovini možete pronaći i ogledni uzorak sa ciljem prezentacije materijala.
- Poklon galerija - osim postojećih rukotvorina primaju narudžbe za individualizirane poklone za sve prigode…
- Kartica povjerenja - popust za vjerne kupce

9. HOBBY SHOP REPROMATERIJALI


Facebook: Hobby shop Repromaterijali
Kontakt: Frankopanska 3 (u sklopu dvorišta), 01 4830313

Ponuda artikala: Metalni dijelovi za izradu nakita, plastične, staklene, drvene i keramičke perle, poludrago kamenje... itd

Moj dojam: Maleni dućan na dohvat ruke u centru grada s ok cijenama. Nemaju web stranicu ali na njihovoj Facebook stranici možete pratiti primjerice nove akcijske popuste koje često možete uhvatiti pa dobro proći. Orijentirani su na hobby izradu nakita.

10. HOBBY&HOBBY
www.perlica.eu
Kontakt: Maksimirska 31, 01 4618-023

Ponuda artikala: „Specijalizirani smo za pribor za izradu bižuterije, ali isto tako sve naše boje i pribor za likovnu umjetnost dio je ponude koja vas neće ostaviti ravnodušnima i koja je zauzela ravnopravno mjesto u našem asortimanu. U Hrvatskoj predstavljamo i zastupamo poznate marke kao što su: Darwi, Cernit, Rayher Hobby, Calambour, DMC, Acylicos Vallejo. Prodajemo brendove poput Swarovski kristala i Preciose. Najvažnije je da smo napravili vlastitu robnu marku Perlica koja je cijenom i kvalitetom konkurencija svim ostalim proizvođačima i van Hrvatske. Ponosni smo na našu liniju hrvatskih suvenira koji su prijavljeni na Zavodu za patente. Nastojati ćemo i u budućnosti udovoljiti svim vašim željama te voditi računa o novitetima u našem području. Biti će nam zadovoljstvo raditi i s vama.“ Od ponude, tu su još i baloni, drvene igračke i društvene igre ručne izrade, 3d puzzle, izbor salveta...

Dodatni sadržaji: Besplatna dostava putem Tiska i HP-a za narudžbe iznad 100 kn i web shop.
Moj dojam: Maleni kvartovski dućan pun različitog materijala, sa svojim vjernim kupcima.

11. JURIČEK obrt za trgovinu
www.juricek.hr
Kontakt: Trg maršala Tita 9, 01 4813 116

Ponuda artikala: „Specijalizirana trgovina restauratorskog i slikarskog materijala, te opreme za muzeje i restauratorske radionice. Uz više od 20 godina iskustva i preko 10.000 artikala u ponudi svojim kupcima nudimo kvalitetne i do nedavno teško dostupne proizvode po izuzetno pristupačnim cijenama, te im omogućavamo da u našim prodavaonicama pronađu sve materijale koji su im potrebni.“ Slikarske boje i materijali Maimeri, Schmincke, Lukas, Abig, Createx, Iwata, Badger... Restaruratorski materijal Kremer, Pigmnte, CTS, Klug, Conesrvation...

Moj dojam: Napomena da je radno vrijeme od 9 do 17 radnim danom, a subotom od 9 do 14. Imaju trgovinu i u Gornjem Stupniku. Isplati se posjetiti i ovaj dućan.

12. KODIĆ REPROMATERIJALI I MODNI NAKIT
Facebok/Kodić d.o.o. repro materijali i modni nakit
Kontakt: Konjščinska 8, 01 2911 889

Ponuda artikala: Veliki izbor modnog nakita ( naušnice, narukvice, ogrlice...), repromaterijali za izradu nakita (alkice, umetci, zice i sajle, krene, privjesci, kopče) od metala i plastike, ( repro od kamena, stakla, plastike, drva, keramike...), veliki ljetni asortiman (sunčane naočale, šeširi i kape...), zimski asortiman (kape, šalovi, rukavice...), božićni asortiman (kuglice i lampice)...

"Kodić d.o.o. je poduzeće osnovano 1990 godine. Bavimo se uvozom-izvozom, izradom i prodajom modnog nakita, repromaterijala...Osim velikog asortimana odlikuju nas i vrlo niske cijene."

13. MULLER papirnice
Kontakt: Trg bana Josipa Jelačića 8, 01/ 4893-150 (i mnoge druge lokacije)

Sve za školu, ured, poklon, hobi, crtanje... Premda obećaju da ćete“ kod njih naći sve što Vam treba po najpovoljnijim cijenama“, malo su pretjerali s tom izjavom jer ima i mjesta s povoljnijim cijenama. U svakom slučaju, zanimljivo je pregledavati njihove brojne nijanse papira ili kompleta za hobby art, neodoljivih elegantnih žigića i čarobnih nijansi boja za staklo, tekstil, keramiku, maketarski pribor... Imaju i web shop. Njihova je robna marka prepoznata kao "dobra alternativa vodećim brendovima."

14. NARODNE NOVINE
Trg žrtava fašizma 15, 01 4612 557

Njihove su trgovine diljem Zagreba i Hrvatske, no po meni najopremljeniji je na Trgu žrtava fašizma, preko puta HDLU. Izbor kvalitetnog slikarskog i crtačkog pribora je u podrumu trgovine, posebice raznih nijansi papira. Pravo mjesto za kupovinu uredskog ili školskog likovnog pribora. Robne marke Goya, TOZ, Staedtler, Schneider, Maped, Herlitz, Kores, Jolly... Imaju i e-trgovinu.

15. NAUTILUS
www.nautilus-nakit.com
Kontakt: Vlaška 90, 01 4641 176Ponuda artikala: Ogrlice, narukvice, naušnice, broševi, privjesci, špange za kosu, prstenje, gumbi od prirodnih materijala (školjaka, bisera, koralja i poludragog kamenja, a od plemenitih metala srebro) i repromaterijali za izradu nakita.
Dodatni sadržaji: Izrada svega ovoga po Vašim nacrtima i zamislima, popravak i restauracija Vašeg starog ili modernog nakita.

Moj dojam: Tvrtka postoji 30 godina a sastoji se od iskusnih nakitara, dizajnera artističkog nakita i ekologa koji koriste profesionalni alat i metode rada. Dobro je znati za ovo mjesto ako imate npr. dobru dizajnersku zamisao što biste s lijepom školjkom koju ste izronili i mineralima koje ste kupili, a nemate sve te dijamentne bušilice a niti vještinu za izradu.

16. NB HOBBY ART
www.nbhobby.com
Kontakt: Kustošijanska 1, 01/3778-482, 091/624-62-29

Ponuda artikala: „Dugi niz godina pratimo najnovije trendove u hobby i art svijetu te hobistima raznih profila nudimo veliki izbor repromaterijala i alata za njihove kreativne pustolovine. Specijalizirani smo za prodaju repromaterijala za izradu nakita i hobby&art asortimana.“

Dodatni sadržaji: Kreativne radionice, tečajevi i prezentacije – polaznici imaju pravo na popuste pri kupnji. Web shop – besplatna dostava iznad 250 kn. Za kupnju u trgovini odobravaju 5-10% popust za kupnju iznad 200 kn svim vrtićima, igraonicama, školama, te ustanovama i udrugama koje održavaju kreativne radionice, a postoje popusti i za pravne i fizičke osobe te posebno za umirovljenike.

Moj dojam: Pomalo skriveni dućan u ulici nakon tramvajskog okretišta Črnomerec, nekima izvan ruke ali zato je tu web shop na kojem možete naći i precizne tutorijale za hobby art, ali i kupiti časopise s tutorijalima. Trude se istaknuti se osobnim pristupom u prodavaonici i na radionicama i prodavačica će Vam rado dati savjet iz iskustva.

17. PERLA
www.perla-nakit.hr
Kontakt: Nehajska 59, 01 3696902

Ponuda artikala: „Osnivač i vlasnik je američka kompanija koja se preko 20 godina bavi prodajom robe iz asortimana nakita (poludragog i dragog kamenja, bisera, koralja, fosila, unikatnog nakita i svih elemenata potrebnih za izradu nakita) i hobby programa. Kroz taj smo dugi period stvorili dobre kontakte s direktnim proizvođačima te imamo ugovore s nekoliko tvornica a na taj način osigurali smo kvalitetu i niske cijene proizvoda. Imamo vlastiti ured u Hong Kongu a kontinuirano uvozimo robu iz 15 zemalja svijeta, a po potrebi dopunjujemo i s robom iz drugih država.Svi elementi su posrebreni, pozlaćeni ili srebrni te antialergijski i prolaze kontrolu ureda za javno zdravstvo RH ,te posjedujemo potvrdu da ne sadrže nikal.“

Dodatni sadržaji:
Web shop - Dostava 25 kn za pakete do 5 kg težine, a iznad 500 kn je dostava besplatna.
Mogućnost uvoza robe prema Vašem zahtjevu, tj. prema vašem crtežu. Na taj način možete imati svoj unikatni element. Mogućnost izrade unikatnog nakita po Vašoj narudžbi.

18. PROSVJETAKontakti:
Ilica 45, Tel: 01/4847-521 - 01/4847-522 (Centar)
Preobraženska 2, Tel: 01/4830-115 01/4830-128 (Centar)
Ozaljska 87, Tel: 01/3020-902 (Trešnjevka)
Dragutina Golika 32, 01/3665-141 (Voltino)

Ponuda artikala: "Prosvjeta d.o.o je izdavačka kuća osnovana prije 60 godina, koja se uz nakladništvo bavi i knjižarstvom te prodajom papira i papirne galanterije."
Najopremljenija od ove 4 trgovine bila bi ova u Ilici. Tu ćete naći kvalitetni pribor za pisanje, crtanje, slikanje, kao i slikarska platna raznih formata (koja osobno radi cijene radije kupim drugdje), jako lijepi sezonski hobby art program, kvalitetne tekstilne boje, boje za staklo i kožu i druge specijalne slikarske boje, kistove prosječne i dobre kvalitete, lijep izbor kvalitetnih flomastera za crtače, glinu, pribor za izradu ukrasnih svijeća, salvete, razne hamere, ljepenke, šljokice, trakice, dekorativne elemente...

Moj dojam: Volim ovaj dućan jer ima vrlo lijepih stvarčica po ok cijenama, a s obzirom na lokaciju u centru, na dohvat je ruke.

Pulsov izlog17. PULS HOBBY STORE
Facebook/Puls - hobby store
Kontakt: Velimira Škorpika 34, 091 455 5199

Raznovrsna ponuda za sve kreativce, u sklopu King Cross Centra. Stvari za scrapbooking, različiti rižini papiri i ostalo za decoupage, ukrasne kutijice, svijeće, kristalni tanjuri, sezonski program, unikatni pokloni... Simpatičan, elegantni, neveliki dućan. Kupci hvale angažiranost prodavačica.

19. REPROMATERIJALI Rajčić & Ribičić
www.repromaterijali.com
Kontakt: Ulica grada Vukovara 226E, 099 5271 360

Ponuda artikala: Slikarski i hobby pribor i boje, kistovi, šablone, ljepila, lakovi, decoupage, salvete, platna, juta, čipka, konac, filc, til, musgumi, medijapan, drvo, keramika, PVC, staklo, stiropor, srebro, kamen, minerali, koža, oblici, perje, blisteri, mašnice, perje, drvene podloge i mehanizmi za satove, magneti, perle, medaljoni, nakit, cirkoni, repro dijelovi, žice, lanci, stalci, alati, dekorativni papiri, vrećice, trake, ukrasne kutijice, suvenirnica, božićni, uskršnji i vjenčani program...

Dodatni sadržaji: Imaju web trgovinu i svoju dostavu, od 27.50 do 37.50 kn, kao i mogućnost uvoza iz Kine preko njih.

Moj dojam: Po mom iskustvu, ovdje je uvijek puna trgovina. Zašto? Jer su povoljne cijene i izuzetno je velika ponuda, možda najveća u gradu, a svaki put kad dođete naći ćete neke nove stvarčice, ponešto baš za svaki džep. Iz ovog dućana ne izlazim po sat vremena jer ne znam gdje bih prvo gledala od silnih zanimljih stvari za male novce – no pazite jer to može biti trik! Ja na kraju uvijek potrošim više od planiranog...

Uvoz je uglavnom iz Kine i kvaliteta nije top, ali nije ni loša, pa mislim da je stoga ova trgovina idealna za hobiste i one koji idu na kvantitetu (možda rade kreativne radionice s grupama ili rade u školama). Nađe se tu i nešto kiča ali oni sa smislom za estetiku znati će izabrati što valja.

Trgovci su uglavnom zauzeti na blagajni ili pokazivanjem kupcima gdje što mogu naći, a na eventualna praktična pitanja u vezi korištenja proizvoda odgovorit će Vam isključivo ženski dio prodavača ako uspijete doći do njih, jer muški se baš i ne razumiju u hobby art, nego samo u prodaju. Daleko od toga da nisu ljubazni. Lijep izbor minerala i poludragog kamenja povoljnih cijena ali morate znati da i kamenje dolazi u raznim stupnjevima čistoće, kvalitete. Tražite onog prodavača koji se u taj dio razumije. Lančiće i repromaterijal od srebra, te vrednije kamenje drže na katu, gdje se sve važe.

20. TAPIKER
www.tapikershop.com.hr
Kontakt: Heinzelova 60, 01 6185 714
Zametska 12a, Rijeka, 051 585 524

Ponuda artikala: Materijali za keramiku, staklo, slikarstvo i hobby, odnosno razne vrste gline, glazure, boje peći, strojevi, i alati za keramiku, stakla, boje i alati za staklo, grafičke preše, akrili, uljane boje, hobby boje i materijali… Izdvojila bih povoljnu glinu i povoljna slikarska platna različitih dimenzija. Proizvođači: Pebeo, Meyco, Da Vinci...

Dodatni sadržaji:
• Usluge paljenja gline u peći (ukoliko se bavite keramikom) i paljenja – fuzije stakla. Cijena ovisi o prostoru kojeg Vaš rad zauzima u peći.
• Prezentacije, radionice, početni i napredni tečajevi, s naglaskom na keramiku i staklo. Uz 4 stupnja tečaja keramike, tu su dakle tečajevi za fuziju stakla, tiffany tehniku, te izradu vitrail-a i mozaika, sve obrade stakla osim puhanja i lijevanja. Tu su još i dodatni tečajevi – nadgradnja na ono što ste već naučili: keramografika, keramostaklo i paperclay, koje nudimo u obliku predavanja uz praktični rad unutar jednog poslijepodneva.
• Web shop
• Popusti na gotovinsko plaćanje i za razne udruge.
• Nude proizvode kvalitetnog proizvođača Pebeo, koji na internetu nudi pregršt tutoriala za kreativu s njihovim materijalima, što će zanimati najviše one koji vole eksperimentirati sa mix media tehnikama. Evo linka na njihove e-novine.

Moj dojam: Iz nekog razloga, radno vrijeme Tapikera u Zagrebu je samo od 8 do 16 sati (subotom do 13), a u Rijeci od 10 do 17 (subotom od 8 do 13), što naravno, mnogima ne odgovara radi vlastitog radnog vremena.

Treba istaknuti da ovdje možete nabaviti potrebne strojeve i zanimljive alate, a ima i inovativnih materijala kakve drugdje možda nećete naći ili ćete ih skuplje platiti. Moja je percepcija da se radi o kvalitetnim materijalima po ne-pretjeranim cijenama, a uzevši u obzir još i odabir noviteta i dodatnih usluga koje nude, Tapikerom će najviše privući osobe koje se bave keramikom, staklom i mix mediom, te onima malo zahtjevnijima, možda na prijelazu iz hobista u profesionalce. Prodavačice su susretljive i vrlo stručne i ako ih upitate sve će Vam objasniti i dati dobre savjete
.
Bila sam na jednoj besplatnoj prezentacijskoj radionici gdje smo isprobavali neke interesantne tehnike s materijalima koje nude u prodaji. Dovoljno je bilo samo se prijaviti i oni Vas pozovu kad tako nešto organiziraju. Sami za sebe kažu da imaju najpovoljniju glinu u gradu i ponosno ističu svoje usluge i tečajeve.
---------------------------------------------

Trgovine s manjim odjelima za hobi i umjetnost

OFFERTISSIMA trgovine diljem Hrvatske
Vjerojatno najjeftinija slikarska na tržištu, što naravno, prati i kvaliteta. Doista, sasvim u redu za one koji slikaju iz hobija. Tek će profesionalci će znati razliku. Od hobby materijala tu se još mogu naći stakla za u koja možete staviti svoje crteže, blokove za risanje, krep papir, sezonski program i razne hobby sitnice koje i sama ponekad uzmem. Offertissimin školski likovni pribor je nešto najgore iz njihove ponude i kao učiteljica ne bih ga nikome preporučila jer će dijete biti demotivirano rezultatom takvih pastela, tempera, akvarela i ljepila, pogotovo onih tekućih koji rastapaju boje kolaža.

PEOPLE MARKET - Dubrava 43
Kineska robna kuća na dva kata. Jeftino i niže kvalitete, jasno. Na gornjem ćete katu naći odjel papirnice i školskog/hobby&art pribora. Imaju povoljna slikarska platna (i većih dimenzija nego u Offertissimi) što se isplati uzeti, nešto tekstilnih i drugih specijanih boja, trakica, tanjih hamera u boji i slično. Također, ne bih preporučila školski slikarski pribor, osim blokova i kolaž papira.

KIK diskonti
U KIK diskontima može se ponekad naći jeftinih slikarskih platna i akrilnih boja po zaista nevjerojenoj cijeni od 1 eura. Naravno, ne očekujte veliku kvalitetu. Prava akrilna boja je puno gušća i pokrivnija no i ova može za neke stvari poslužiti svrsi. Npr. bojanje nekakvih drvenih kutijica puno je praktičnije time nego nekakvim bojama iz željezare koje se dugo neće posušiti i još ćete udisati jak miris kemikalije. U KIK-u se može naći zgodnih sitnica za sezonski hobby, npr. božićne šljokice i zvjezdice, perca i slično. Ponekad iznenade s nekakom jeftinom verzijom inovativnog pribora za hobby.

----------------------------------------------

Ostala mjesta za potragu:

Željezare, ljekarne i drugi dućani
U željezarama ili nekakvim vrtnim centrima, odjelima za dom, ponekad ćete naći puno jeftinije verzije nečega što je u hobby art dućanu upakirano ljepše i u manjoj boćici, ali s paprenom cijenom. Npr, Drvofix je čvrsto ljepilo ustvari za razne materijale, koje kad se posuši postaje prozirno i nailazi na brojne primjene kod hobista. Epoksi smola za čamce ili oblaganje podova, zidova, koristi se za izradu nakita. Vi vidite želite li jeftiniju verziju s malo kompliciranijim postupkom ili ćete platiti više i kupiti mnogo praktičniji ali i skuplji pribor u hobby artu. U željezari također možemo naći razne vrlo jeftine metalne elemente, žicu i žičanu mrežu koja može poslužiti za nekakav moderni nakit, te naravno, alat.
Ljepilo za tapete ili brašno s vodom može biti sjajno za kaširanje, a ponekad skulptorima može mogu pomoći i zavoji za gipsanje iz apoteke. Tamo inače kupim i glicerin, koji pomiješan s temperom bude dobar kao medij u maloj dječjoj radionici grafičkog tiska. Sigurno ste čuli i za recepte za izradu domaćeg plastelina od brašna, ulja, vode i prehrambenih ili prirodnih boja.

Sajmovi, buvljaci, otpad


MINERAL EXPO ZAGREB se svake godine drugog vikenda u svibnju održava u Domu sportova u Zagrebu, a bude i u Splitu, Rijeci, Puli. Po posebno povoljnim cijenama izlagači nude neobrađene minerale iz cijelog svijeta, originalne fosile, nakit te ukrasne i upotrebne predmete izrađene od poludragog kamenja, te drago kamenje. Nudi se i široka paleta repromaterijala potrebnog za izradu nakita.

Tradicionalne su i zanimljive izložbe u suradnji sa geološkim i speleološkim društvima ili renomiranim znanstvenicima, a posjetitelji još mogu koristiti uslugu verificiranog gemologa, te izvršiti analizu i procjenu vrijednosti svog nakita. Izdavačke kuće nude i velik izbor zanimljive stručne i popularne literature. Posjetitelji koje zanima liječenje kristalima imaju priliku razgovarati s nekoliko domaćih i stranih kristaloterapeuta.

BUVLJACI – Na Britancu nedjeljom se održava buvljak starina, gdje možete iskopati koješta Vama potrebno. Možda nekakve zupčanike starih satova ili stare ključeve za torbu ukrašenu u stem punk stilu? Možda nekakve elemente starog nakita kojeg ćete rekomponirati u novu ogrlicu? Možda nekakve sitne figurice i drangulije pretvorite u umjetničku instalaciju, u nekakav assemblage? Tu ćete naći i svu silu starih, požutjelih knjiga, plakata, fotografija, geografskih karata savršenih za kolaže. Svaka roba nađe svoga kupca.

OTPAD – Jednom sam otišla u krojački salon gdje sam ispričala krojačici da sam učiteljica i da bi djeca izrazila želju da bi šivala, te ju upitala ima li kakvih otpadnih šarenih krpica. Sretna je bila što mi može dati cijelu vreću materijala. Drugi put sam poželjela napraviti neki cool crni nakit od biciklističke zračnice pa sam u bike servisu pitala što rade sa probušenim zračnicama. Čovjek nije mogao vjerovati da nekome to treba i naravno, i tu sam dobila punu vrećicu. Treba biti domišljat. Najviše volim od ničega stvoriti nešto! 

WEB trgovine i internet oglasnici
Naravno, to je uvijek opcija i tu ćete možda proći najjeftinije ako se ne preračunate s poštarinom ili shvatite da ste kupili mačka u vreći, no u taj dio nećemo sada ulaziti. Prednost je svakako ta što na taj način možete doći do stvari koje se još upće nisu pojavile na hrvatskom tržištu.

Spomenut ću još samo da uzmete u obzir i kupnju preko web oglasnika kao što je Njuškalo, gdje možete zaviriti u rubriku Pronađeno blago sa podrubrikom Materijal i oprema za umjetnost. U istoj rubrici i drugi će hobisti možda naći nešto interesantno. U rubrici Sve ostalo kutak je za maketare i modelare.

SRETNO!Vaši komentari:
Psssst! Pročitajte i
druge naše tekstove ovdje!
Sviđa Vam se
ovaj tekst?
PIPILOTA, © 2018.